Nedima Ramović: Ekstremni sportovi

Šta je to što vam prvo padne na pamet kada neko kaže riječ „sport“? Moj odgovor je „fizička aktivnost“. Ipak, sport može biti više od toga, i najčešće i jeste. Sport nam upotpunjuje vrijeme, čini da se osjećamo bolje i zdravije, a za mnoge sport predstavlja jednu od bitnih, pa možda i najbitiniju stvar u njihovom životu. Za neke, ljubav prema određenoj vrsti sporta je tako velika da se, trenirajući taj sport, izlažu opasnostima opasnim po život.

Te sportove zovemo „ekstremni sportovi“.

 

 

 

Ovakvi sportovi obično uključuju brzinu, akrobacije, visinu i ponekad za neke samo gledanje onih koji treniraju ovakav sport nije baš jednostavno. Ovdje spadaju alpinizam, brdski biciklizam, ekstremni biciklizam, slobodno penjanje, surfanje, paragliding i mnogi drugi.

 

Poznati američki romanopisac, Ernest Hemingvej, rekao je: „Postoje samo tri sporta: borba s bikovima, trka motora i planinarenje; sve ostalo su samo igre.“

 


 

Možete se složiti sa ovim, ili ne. Za nekoga sport poput odbojke ili košarke će možda predstavljati nešto ekstremno, u zavisnosti od toga kako on percepira svijet oko sebe. Kako god bilo, sportovi koji su u svijetu poznati kao ekstremni, definitivno predstavljaju nešto što zahtijeva veliku hrabrost, te uloženo vrijeme i trud, a zauzvrat vam daje zadovoljstvo i doživljaj pun adrenalina.

 

 

Autorica: Nedima Ramović