Kontracepcija

Takozvana „Mi pazimo“ kontracepcija


Kada govorimo o kontracepciji onda možemo reči da postoji vještačka metoda i prirodna metoda kontracepcije. Koja je bolja i sigurnija?

Vještačke metode

Kondom

Kondom je najefikasnija zaštita od prenosa seksualno prenosivih infekcija, uključujući i HIV/AIDS. U isto vrijeme, kondom je i sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće.

Muški kondom

Bitno je znati o muškom kondomu:

- građen je od lateksa (osjetljive gume)

- najbolje ga je kupovati u apoteci

- prije kupovine provjeriti rok trajanja, da li je elektronski testiran, kao i to da li je premazan nekim    spermicidom

- kondom ne držati u džepu hlača ili novčaniku (temperatura tijela ga može oštetiti), niti ga izlagati drugim izvorima toplote

- ne premazivati kondom lubrikantima (podmazivačima) na bazi ulja, jer ga mogu oštetiti, ali se mogu koristiti lubrikanti na bazi vode, a većina kondoma danas u svom sastavu već ima lubrikant

Kako se ispravno stavlja i skida muški kondom?

1. Prije otvaranja potisnuti kondom u jedan kraj kesice. Otvoriti kesicu, pazeći da se noktima ne ošteti kondom.

2. Staviti kondom na penis u erekciji, vodeći računa da se istisne vazduh/zrak iz spremnika na vrhu kondoma, zato što može doći do pucanja zbog pritiska. Navući kondom do korijena penisa.

3. Nakon ejakulacije, a prije pada erekcije obuhvatiti kondom pri dnu i skinuti ga sa penisa pazeći da se ejakulat ne izlije.

4. Kondom zavezati i baciti u kantu za smeće.

Ženski kondom

http://www.aids.hr/files/2012/12/femidom-540x303.jpeg

Ženski kondom je ekvivalent kondomu za muškarce, a stavlja se u vaginu. Načinjen je od  nitrila ili poliuretana. Kao i muški, tako i ženski kondom služi za sprječavanje neželjene trudnoće i zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Ženski kondom se sastoji od čvrstog, mekanog i providnog omotača. Na svakom kraju ovog omotača nalazi se savitljivi prsten. Jedan kraj je zatvoren i prsten koji se nalazi na tom kraju se stavlja u gornji dio vagine. Prsten na drugom kraju je veći i tanji i on ostaje izvan vagine kada je kondom postavljen. Prilikom odnosa treba voditi računa da penis prodire unutar ženskog kondoma, a ne između vagine i ženskog kondoma.

Kako se ispravno stavlja i skida ženski kondom?

1. Kondom nakon vađenja iz kesice protrljati da se lubrikant ravnomjerno rasporedi.

2. Stisnuti unutrašnji prsten.

3. Umetnuti ga u vaginu i potisnuti prstom prema grliću maternice, pazeći da se ne uvije.

4. Nakon odnosa, pazeći da se ejakulat ne izlije, izvaditi kondom i baciti ga u smeće.

 Prednosti ženskog kondoma:

 • može se staviti u rodnicu mnogo prije spolnog odnosa  (do 8h prije)
 • ne treba ga vaditi odmah nakon ejakulacije muškog partnera
 • nije načinjen od lateksa pa je manje osjetljiv (tek novije varijante su izrađene od lateksa, pa ženske kondome mogu koristiti i osobe koje su alergične na lateks)
 • osjećaj je mnogo bliži nezaštićenom spolnom odnosu

 

Nedostaci ženskog kondoma:

 • nisu široko dostupni
 • viša cijena od muškog kondoma
 • femidomi od poliuretana „šuškaju“ za vrijeme spolnog odnosa
 • negativno utječe na vizualni doživljaj, jer se pokrivanjem većeg dijela vaginalnog otvora, kvari estetika intimne regije

 

Ženski kondom se preporučuje ukoliko partner iz nekog razloga ne može ili ne želi koristiti kondome za muškarce (alergija na lateks ili smanjena erekcija nakon stavljanja kondoma). Nešto je manje učinkovit od muškog kondoma (95% ako se pravilno koristi, a 79% ako se ne koristi uvijek pravilno).

Bitno je naglasiti da se ne preporučuje  istovremena primjena ženskog i muškog kondoma, jer bi trenjem lateksa i poliuretana moglo doći do pucanja jednog ili oba kondoma.

 

Oralna kontracepcija

 

Oralni kontraceptivi su vrsta hormonske kontracepcije. To su preparati sastavljeni od sintetski proizvedenih hormona jajnika (estrogena i progesterona) i koriste se u svrhu sprječavanja začeća. Ovu metodu kontracepcije koristi preko 100 milijuna žena diljem svijeta i smatra se jednom od najsigurnijih metoda planiranja obitelji.

Nuspojava je svaka štetna, neželjena reakcija na lijek primijenjen u pravoj dozi i kod prave indikacije. Radi se o simptomima nepodnošenja određenog lijeka.

 

70% žena koje koriste oralne kontraceptive neće imati nikakve nuspojave. U preostalih 30% nuspojave su najčešće blage i prestaju nakon 3 mjeseca korištenja. Upravo zbog toga, blage nuspojave u samim počecima uzimanja oralnih kontraceptiva ne bi trebale predstavljati razlog za odustajanje od istih. Manje od 5% žena ima perzistirajuće nuspojave koje ne prestaju ni nakon 3 mjeseca, ali niti promjenom doze i vrste oralne hormonske kontracepcije.

 

Kod manjeg broja žena nuspojave koje se najčešće javljaju su:

 • Intermenstruacijska krvarenja
 • Glavobolje
 • Mučnina i povraćanje
 • Napetost i bolnost dojki
 • Povećanje tjelesne mase
 • Akne
 • Nervoza, depresija i promjene raspoloženja

 

Intermenstruacijska krvarenja su najčešća nuspojava oralnih kontraceptiva. Javljaju se tijekom prva 3 mjeseca u obliku blagog, točkastog krvarenja (spotting). Nisu znak smanjene učinkovitosti tableta već nastaju zbog stanjenja debele sluznice maternice pod djelovanjem hormona. Češće se javljaju kod žena koje puše, ali i kod preskakanja tableta. Ukoliko nakon 3 mjeseca krvarenje ne prestaje, potrebno je javiti se svom ginekologu koji će potom utvrditi uzrok i po potrebi promijeniti vrstu, dozu ili pak ukinuti oralnu hormonsku kontracepciju.

 

Glavobolje se također javljaju u prvim mjesecima korištenja. Najčešće su blage i s vremenom nestaju. Ukoliko su praćene drugim simptomima kao primjerice povraćanje, poremećaji vida ili govora, obavezno je savjetovanje sa ginekologom i prestanak korištenja hormonskih pripravaka.

 

Mučnina i povraćanje su vrlo neugodni simptomi koji se javljaju u 2-3% žena. Povezani su s estrogenskom komponentom. U slučaju jakih ili perzistirajućih mučnina preporuča se uzimanje tableta uz obrok ili navečer prije spavanja, ili pak zamjena preparatima sa niskom dozom estrogena.

 

Napetost i bolnost dojki javlja se relativno često, također kao posljedica estrogena, pogotovo ukoliko je njihova doza veća od 20µg. Nestaje nakon prva 3 mjeseca.

 

Povećanje tjelesne mase je čest uzrok zbog kojeg žene odbijaju hormonsku kontracepciju. Nastaje kao posljedica estrogena koji zadržava tekućinu u organizmu. Ova nuspojava se puno češće pojavljivala prilikom korištenja starijih generacija kontraceptiva, a danas kod preparata sa niskom razinom estrogena se gotovo i ne javlja. Ukoliko žena primijeti povećanje tjelesne mase, prvenstveno se treba zapitati je li promijenila ishranu ili smanjila tjelesnu aktivnost tijekom tog perioda.

 

Akne su posljedica gestagenske komponente oralnih kontraceptiva koja se dobiva iz testosterona. Testosteron pojačava lučenje žlijezda lojnica i pospješuje nastanak akni. Ovo je vrlo rijetka nuspojava, s obzirom da se upravo oralna hormonska kontracepcija koristi u liječenju akni, jer smanjuje stvaranje muških spolnih hormona (pr. sindrom policističnih jajnika sa prekomjernim stvaranjem testosterona).

 

Promjene raspoloženja se javljaju u manje od 2% žena i to najčešće kod onih koje koriste oralne kontraceptive sa većom dozom hormona (pr. Diane, Yasmin). Kod oralne hormonske kontracepcije nove generacije sa vrlo niskom dozom hormona (pr. Lindynette 20) ovakvih nuspojava gotovo da nema, te se takvi preparati bez straha mogu koristiti čak i u pacijentica koje boluju od depresije.

 

 

Kontracepcijske pilule

 

http://www.njuskalo.hr/image-bigger/medicinska-oprema/kontracepcijske-pilule-yaz-slika-25686706.jpg

 

Kontracepcijske pilule ili anti-bejbi pilule sadrže vještačke hormone estrogen i progesteron. Kako one djeluju? Najprije sprječavaju ovulaciju, odnosno sazrijevanje jajne ćelije, jer ako nema zrele jajne ćelije, spermatozoid nema šta da oplodi. Također, maternica se ne priprema za prihvaćanje oplođene jajne ćelije, ako do oplodnje slučajno dođe.

Način uzimanja pilula je naznačen na pakovanju, ali vrijedi isto pravilo: moraju se uzimati redovno! Obično je šema uzimanja pilula takva da se uzimaju 21 dan, a potom slijedi 7 dana pauze. Ono što je bitno napomenuti je da kontracepcijske pilule ne štite od seksualno prenosivih infekcija!

http://she.hr/wp-content/uploads/2013/11/tablete-tekst.jpg

Zablude su da kontracepcijske pilule kod djevojaka mogu uzrokovati neplodnost, debljanje ili čak rak. Korištenje pilula uz savjet ginekologa stabilizuje/stabilizira menstrualni ciklus, menstruacije mogu biti manje bolne uz blaža menstrualna krvarenja. Ali, korištenje kontracepcijskih pilula se radi uz obavezno konsultovanje sa ginekologom!

Pilula „jutro poslije“

http://hu-benedikt.hr/wp-content/uploads/2013/03/pilula.jpg

Pilula „jutro poslije“ ili postkoitalna kontracepcija nije za redovnu upotrebu. Za njom se poseže jedino u hitnim slučajevima, npr. ako kondom pukne ili ako dijafragma nije pravilno stavljena, te ako iz bilo kojeg drugog razloga nije postojala zaštita. Pilula „jutro poslije“ sprječava ovulaciju, a maternica se ne priprema za prihvaćanje oplođene jajne ćelije. Djelotvorna je zaštita 72 sata (3 dana) nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, uz obavezno konsultovanje sa ginekologom.

Dijafragma

http://www.trudnoca.hr/wp-content/uploads/2012/11/104_dijafragma-443x339.jpg?26d992

Dijafragma je kupolasta membrana od gume sa elastičnim obručom. Ona sprječava prolaz spermatozoida iz vagine u maternicu. Potrebno je otići kod ginekologa koji nakon pregleda odredi veličinu dijafragme i nauči osobu kako se ona upotrebljava. Dijaframa se sastoji od elastičnog prstena promjera od 4.5 do 10 cm, preko kojeg je poput kupole postavljena tanka gumena opna. Koristi se neposredno prije spolnog odnosa tako što se stavlja duboko u vaginu i time dijeli maternicu na dva dijela, gornji dio u kome se nalazi vrat maternice i donji dio u kojem se dešava spolni odnos. Na taj način mehanički sprječava prolaz spermatozoida u šupljinu maternice.

 

Učinkovita  je u sprječavanju trudnoće samo kada se koristi sa hemijskom kontracepcijom (spermicidom).  Ne štiti pouzdano od spolno prenosivih bolesti.

 

Kako postoje različite veličine dijafragme, potrebno je izabrati onu koja udobno pristaje i koja ne ispada. Dijafragma ostaje na mjestu zahvaljujući tonusu vagine i elastičnosti prstena dijafragme. Postavlja se u vaginu do najviše šest sati prije spolnog odnosa, a iz vagine se odstranjuje 6-24 sata nakon odnosa. Opere se mlakom vodom i osuši, jer se može koristiti više puta. U slučaju da se dijafragma stavi više od 3 sata prije seksualnog odnosa, mora se ponovo nanijeti spermicidno sredstvo.

 

 Prednosti dijafragme:

 • koristi se samo onda kada je potrebna
 • može se koristiti više puta, za razliku od kondoma

 

Nedostaci dijafragme:

 • veličina
 • mora ostati na mjestu (u vagini) najmanje 6 – 8 sati poslije spolnog odnosa
 • mogućnost ispadanja tijekom odnosa
 • otežano i komplicirano postavljanje
 • nanošenje spermicida na dijafragmu prije svakog odnosa
 • alergija na spermicid i /ili materijal dijafragme
 • nije primjerena za žene sa spuštenom maternicom
 • povećana učestalost urinarnih infekcija zbog pritiska na mokraćnu cijev

 

Nakon uvođenja pilule na tržište 60-ih godina, dijafragma se sve manje koristi. Sigurnost kod pravilnog korištenja je oko 94%.

 

Cervikalna kapa

 

http://cdn.krenizdravo.com/wp-content/uploads/2014/04/cervikalna-kapa.jpg

 

Cervikalna kapa izgleda slično kao dijafragma, manja je i pokriva samo vrat maternice.  Djeluje kao mehanička barijera koja štiti stražnji svod vagine od deponiranja sjemena. Napravljena je od gume u raznim veličinama.

Stavlja se najmanje 10 minuta prije spolnog odnosa, a odstranjuje najranije šest sati nakon, iako za razliku od dijafragme može ostati u vagini i više dana.

Najveći problem kod cervikalne kape je što može za vrijeme spolnog odnosa skliznuti, zbog čega se veoma rijetko primjenjuje. Preporučuje se ženama koje zbog anatomskih promjena vagine ne mogu koristiti dijafragmu.

 

 Spirala

 

http://www.zdravljezene.rs/sharednaslovna/clanci/intrauterini-ulosci.jpg

Spiralu uglavnom koriste žene koje su već rađale i ne preporučuje se mlađim osobama. Vrlo pouzdano sprječava trudnoću. Postavlja se i uklanja kod ginekologa hirurškim putem. Ni spirala ne štiti od seksualno prenosivih infekcija!

Spermicidi

Spermicidi su hemijska sredstva koja se koriste samo u kombinaciji sa dijafragmom ili kondomom. Djeluju tako što onesposobljavaju spermatozoide. Stavljaju se duboko u vaginu, 10-15 minuta prije ili pred sam čin seksualnog odnosa. Djelotvorni su 3 sata nakon postavljanja.

Prirodne metode kontracepcije

Metoda prekinutog snošaja (coitus interruptus)

Za vrijeme seksualnog odnosa, muškarac prije ejakulacije (izbacivanja sperme) izvadi penis iz vagine žene i ejakulira van ženskog tijela, smatrajući da ne može doći do oplodnje (spajanja spermatozoida i jajne ćelije).

Ali, moraš znati da predsjemena tečnost, koja izlazi prije same sperme (što muškarac ne može da osjeti!!!) može da „povuče“ spermatozoide i da, ipak, dođe do oplodnje i neželjene trudnoće!

Metoda plodnih i neplodnih dana

Ovo je metoda koju koriste djevojke/žene za praćenje svojih plodnih i neplodnih dana za vrijeme menstrualnog ciklusa. Menstrualni ciklus je period od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije i može da traje od 28 do 35 dana. Plodni dan je zapravo dan kada je jajna ćelija zrela za oplodnju.

ALI, obzirom da kod mladih djevojaka od dobijanja prve menstruacije može da prođe čak i nekoliko godina dok se ciklus ne ustali (npr. da traje uvijek 28 dana), ovom metodom se ne može pouzdano utvrditi koji su zaista plodni, a koji neplodni dani!

Važno je da svaka djevojka/žena prati svoj menstrualni ciklus, radi odlaska ginekologu i poznavanja svog tijela. Ginekološki pregled bi trebao biti obavezan barem jedanput godišnje za sve djevojke. Također, trebale bi redovno zapisivati datume svoje menstruacije u menstrualni kalendar, kojeg trebaju ponijeti kada idu kod ginekologa.