Anatomija

kroz ovu temu želimo da objasnimo anatmomiju ženskog i muškog reproduktivnog sistema

Velike usne su dio vanjskog dijela ženskog polnog organa. Građene su od obične kože i po njima rastu stidne dlačice. Male usne su napravljene od polusluzokože i pokrivaju ulaz u vaginu. Na gornjem sastavu malih usana nalazi se klitoris (dražica) koji je sačinjen od spleta nervnih završetaka i to je visoko osjetljiv organ.

Na skoro samom ulazu u vaginu nalazi se opna, i ta opna se naziva himen (djevičnjak). Obično puca pri prvom seksualnom odnosu, ali nije obavezno!

Vagina (rodnica) je mišićni organ nalik na cijev. U unutrašnjosti je obložena sluzokožom koja luči vaginalni sekret; koji štiti vaginu od infekcija i isušivanja. Pri seksualnom odnosu u vagini se dešava penetracija (prodiranje) muškog polnog organa. Na vaginu se nadovezuje grlić materice koji je ustvari suženje zidova pri dnu materice. Materica je mišićni organ kruškolikog oblika. U unutrašnjosti je također obložena sluzokožom. U materici se odvija trudnoća. Ukoliko ne dođe do oplodnje slojevi zida materice izgrađeni pod uticajem hormona se ljušte i izbacuju u vidu menstrualnog krvarenja.

Na gornji dio materice sa lijeve i desne strane se nadovezuju mali tuneli koji se zovu jajovodi. Njihova je uloga da zrelu jajnu ćeliju pomjeraju  prema materici. Još jedna veoma važna funkcija jajovoda je da se oplodnja  dešava samo u njima. Ispod završetaka jajovoda stoje nepričvršćene dvije loptice koje se nazivaju jajnici. U njima se čuvaju nezrele jajne ćelije koje žena koristi za potrebe svog  reproduktivnog ciklusa tokom (tijekom) života. Nezrela jajna ćelija postaje zrela tek kada dođe u jajovod i spremna je za oplodnju.

 

 

Mošnje predstavljaju kesice u kojima stoje testisi.  Uloga tih kesica je da štite testise od oštećenja koja mogu nastati usljed povišene temperature. One regulišu (reguliraju) temperaturu testisa radi proizvodnje  spermatozoida. Penis je građen od spužvastog tkiva i ima mogućnost ukrućivanja. Na vrhu penisa nalazi se glavić penisa koji je građen od velikog broja nervnih završetaka koji prenose podražaje.

Unutrašnji dio muškog reproduktivnog sistema je malo složeniji. U testisima se proizvode spermatozoidi, koji odmah nakon toga napuštaju testise i odlaze u epididimis gdje se čuvaju do kraja dozrijevanja. Potom se spermatozoidi sjemenovodima prebacuju u sjemene kesice. Na putu od epididimisa do sjemenih kesica u sjemenovodu se spermatozoidima dodaju razne tečnosti koje omogućavaju da se spermatozoid kreće i da preživi. U sjemenim kesicama uvijek postoji određena količina sperme kao rezerva. Kada dođe do seksualnog uzbuđenja i ukrućivanja penisa, sfinkter (mišić okruglog oblika) zatvara mokraćnu cijev neposredno ispod mokraćnog mjehura kako mokraća ne bi izlazila u isto vrijeme kada i sperma. Prije nego sperma iz sjemenovoda prođe, kroz mokraćnu cijev iz prostate se luči predsjemena tečnost. Uloga ove tečnosti je da čisti mokraćnu cijev od nečistoća prije nego prođe sperma.