Drogiraš se i ne znaš prestati?

Zvuči nemoguće, ali stotine hiljada vršnjaka su uspjeli da se izvuku. Oni će ti pomoći da uspiješ!

Psihoaktivne supstance (droge) su hemijske supstance koje dovode do promjena ponašanja i načina razmišljanja, djeluju na centralni nervni sistem mjenjajući stanje svijesti i mogu dovesti  do ovisnosti (zavisnosti).

Bolesti ovisnosti (zavisnosti) su bolesti kod kojh postoji psihička i/ili fizička ovisnost (zavisnost), nastala kao posljedica ponovnog i čestog uzimanja psihoaktivnih supstanci.

Psihička ovisnost (zavisnost) se javlja kao jaka emocionalna i mentalna potreba za ponovnim uzimanjem psihoaktivnih supstanci.

Fizička ovisnost (zavisnost) je promijenjeno stanje organizma koje se poslije prestanka unošenja supstance od koje postoji ovisnost (zavisnost) manifestuje fizičkim poremećajima, ti poremećaji su zapravo apstinencijski sindrom.

Kakve veze imaju Psihoaktivne supstance i SPI?

Psihoaktivne supstance utiču na sposobnost prosuđivanja i mogu dovesti do rizičnog ponašanja.

Koristeći psihoaktivne supstance (PAS) osoba spada u grupu izrazitog rizika da se inficira HIV-om, Hepatitisom B i Hepatitisom C (ali i drugim infekcijama) i to:

·         razmjenom pribora za intravensko koristenje PAS-a

·         nezaštićenim seksualnim odnosom

Koristeći psihoaktivne supstance:

·         smanjuje ti se mogućnost prosuđivanja rizičnih situacija

·         ne razmišljajući najvjerovatnije ulaziš u nezaštićen seksualni odnos

·         možeš početi često mijenjati partnere

·         intravenski je najlakši put do inficiranja/ reinficiranja HIV-om, Hepatitisom B/C.

Zapamti, da su vrlo male količine krvi dovoljne za inficiranje HIVom, a pogotovo Hepatitisom B/C!

Bilo koji dio koji se koristi pri intravenskom ubrizgavanju (igle, šprice, kašikice, vatice...) su rizičan materijal za inficiranje!

Činjenica je da su psihoaktivne supstance danas dostupne svima i u svim slojevima društva. Budi svjestan rizika! Rizik znači opasnost, nešto što može ugroziti naše zdravlje i naš život. Svjesni smo rizika ako posjedujemo znanje!

Rizik od infekcija se može smanjiti, zato ako već koristiš psihoaktivne supstance:

·         nikada ne koristi zajednički pribor za intravensko korištenje psihoaktivnih supstanci

·         uvijek koristi nov i sterilan pribor, a ako koristiš već korišten pribor uvijek ga u potpunosti dezinfikuj/dezinficiraj sredstvom za dezinfekciju (varikina)

·         poslije upotrebe baci pribor na sigurno mjesto van domašaja drugih (Zaštiti sebe, misli na druge!)

·         u seksualnim odnosima uvijek koristi kondom!

Istina je da psihoaktivne supstance ne rješavaju probleme i skrivaju prave osjećaje, te onemogućavaju jasno razmišljanje. Najbolja oruđa koja se mogu upotrijebiti u smanjenju zloupotrebe droga su: edukacija i promocija zdravlja i zdravih stilova života!

Kod sprječavanja HIV-a i drugih infekcija najvažnije je da izbjegavate rizična ponašanja i pazite šta radite sa svojim tijelom. HIV i ostale infekcije se sprječavaju donošenjem pametnih odluka o seksu i drogama.

Ne koristiti psihoaktivne supstance bilo koje vrste jer sve, kao i alkohol, utiču na sposobnost razboritog prosuđivanja i dovode do nepromišljenih postupaka!

Upotreba tih sredstava ima zakonske posljedice, rizik za zdravlje i sigurnost, narušavaju pravilno odlučivanje i izlažu mlade rizičnim ponašanjima.

Ne podvrgavati se tetoviranju i/ili piercingu na sumnjivim mjestima u kojima nije garantovana/garantirana sterilnost instrumenata.

Dovoljan je jedan nepromišljeni seksualni odnos da se neko inficira HIV-om ili bilo kojom drugom infekcijom. Isto tako samo jedno eksperimentisanje/eksperimentiranje s intravenskim uzimanjem psihoaktivnih supstanci je dovoljno da se osoba inficira, posebno HIV-om i/ili Hepatitisom B i C.

Nešto o najčešće korištenim psihoaktivnim supstancama kod nas...

Marihuana

Marihuana je psihoaktivna supstanca koja se najviše upotrebljava u svijetu i kod na. Dobija se sušenjem listova i cvjetova indijske konoplje (kanabisa). Marihuana je bilo koji dio konoplje koji je isječen, osušen i samljeven. Hašiš se dobija izdvajanjem smole iz cvjetova ženske biljke i ima 10 puta veću koncentraciju THCa (tetra-hydracanabinol) od marihuane, te su dejstvo i posljedice izražajnije.

THC se može naći u krvi i urinu danima poslije konzumiranja ove psihoaktivne supstance. U marihuani ima preko 2000 toksičnih materija. Opasna je jer je i najčešće prva droga (uvod u ostale) i o njoj ima najviše zabluda!

Posljedice duge upotrebe:

Osoba je apatična, lijena, impotencija je dva puta češća, smanjuje se broj i pokretljivost spermatozoida i dolazi do oštećenja pluća, hromozomskih oštećenja, poremećaja menstrualnog ciklusa i nivoa testosterona. Izaziva srednju psihičku i manju fizičku ovisnost/zavisnost.

Kokain

To je bijeli prah dobijen iz lišća biljke koka. Kokain spada u stimulativne droge što znači da ubrzava funkcije organizma.

U organizam se najčešće unosi ušmrkavanjem i oralno, a rjeđe intravenski. Pribor za konzumiranje kokaina (cjevčice za ušmrkavanje ili pribor za intravensko uzimanje) su rizičan materijal za prenos infekcija ako se koriste zajednički!

Poslije duže upotrebe nastaju: poremećaji rada srca, problemi sa krvnim pritiskom, psihoza, nesanica, poremećena seksualna sposobnost

Javlja se jaka psihička zavisnost, ali ne i fizička. Tolerancija se rano javlja i doza se vremenom mora povećavati.

LSD

To je najčešći sintetski halucinogen i poznat je već 60 godina. To je jedna od najjačih droga koje mijenjaju raspoloženje i svijest. LSD je tečnost koja se natopi na kartončić koji se sisa (trip) ili se nalazi u vidu malih tableta (mikrodots) ili u tečnom stanju.

Djeluje na osobu koja ga konzumira tako što joj je opažanje poboljšano, misaoni procesi ubrzani, osjećaji postaju jači i javljaju se halucinacije. LSD deformiše osjećaj stvarnosti čime se stvara osjećaj da muzika ima miris, da se zvuk vidi ili miris čuje, što zna biti zastrašujuće.

Poslije duže upotrebe nastaju trajna oštećenja mozga, psihoza, strah, ludilo, poremećaj hormona i oštećenje hromozoma. Čak nekoliko mjeseci nakon konzumiranja LSDa mogući su efekti koji se mogu ponoviti (flash back).

Heroin

Heroin je derivat morfina koji se dobija od biljke opijumski mak. Po dejstvu je depresor centralnog nervnog sistema (CNS) što znači da usporava funkcije organizma. Čisti heroin je bijeli prah, ali se na uličnom tržištu pojavljuju od svijetlo do tamno smeđe boje zbog raznih supstanci koje se dodaju čistom heroinu (šećer, mišomor, štirk...). Krajnji korisnik nikada ne može pouzdano znati šta se tačno nalazi u paketiću koji uzima, česti su smrtni slučajevi zbog nečistoće heroina.

Pri konzumaciji heroina javljaju se izuzetno jaka psihička i fizička zavisnost, sa veoma izraženom tolerancijom.

TOLERANCIJA je, u ovom slučaju, pojava da osobe koje su ovisne/zavisne od određenih supstanci moraju s vremenom unositi sve veće količine te supstance, jer prethodne manje doze više ne daju željeni efekat.

Heroin se unosi intravenski, ušmrkavanjem i pušenjem, ali najzastupljeniji oblik konzumiranja na našim prostorima je intravenski! Korištenjem nesterilnog pribora mogu se izazvati infekcije vena, okolnog tkiva, kao i rizik inficiranja HIV-om ili Hepatitisom B ili C!

Ekstazi

To je stimulativna i halucinogena droga. Ubrzava funkcije organizma, a uzeta u većim količinama izaziva halucinacije. Nalazi se u obliku tableta u različitim oblicima, bojama i sa različitim simbolima na sebi. Najčešće se uzima oralno, iako može i ušmrkavanjem.

Djeluje na organizam tako što je izražena hiperaktivnost, veselost, ubrzani su misaoni procesi, moguće halucinacije, izmijenjen je doživljaj vremena i prostora, javlja se nesanica. Poslije duže upotrebe javljaju se depresija, konfuzija, nervoza, nesanica, a moguća su i trajna oštećenja mozga.

Ekstazi utiče na raspoloženje, apetit, seksualnu aktivnost i spavanje.

Stvara srednje jaku psihičku ovisnost/zavisnost, ali ne i fizičku. Tolerancija je veoma izražena.

Zaštiti sebe, misli na druge!

Ako imaš problem sa drogom slobodno nas kontaktiraj i mi ćemo ti pomoći!